Kwaliteit en certificering Werken bij Heating Group Contact

Elektrische verwarming in windturbines

Van alle Europese landen plaatste Nederland in 2020 de meeste windmolens, dat was goed voor een vermogen van 1979 Megawatt. Tot en met 2030 komen daar nog 10 offshore windparken bij. In al deze windmolens is op diverse plekken verwarming nodig om een optimale werking te kunnen garanderen.

Warme rotorbladen tijdens onderhoud

Om een correcte revisie en onderhoud te kunnen garanderen kunnen we een speciaal systeem leveren dat zorgt dat de rotorbladen warm blijven tijdens de onderhoudsperiode. Het systeem, de PHBC-6, bestaat uit een draagbare controller (in de vorm van een tablet), gecombineerd met verwarmingsmantels met ingebouwde temperatuursensoren.

Warme rotorbladen tijdens onderhoud met op afstand bestuurbare verwarming voor windturbines, het PHBC-6 systeem.

De controller meet en registreert daarnaast tevens de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid. Dit systeem biedt een aantal voordelen:

 • De bladen zijn altijd op de juiste temperatuur tijdens het onderhoud
 • De correcte Tg waarde wordt elke keer meteen behaald
 • Geen fouten meer in registratie en monitoring van de waarden
 • Minder down time door perfecte reparatie en onderhoudsbeurten
 • Mogelijkheid om meerdere reparaties per dag per turbine te starten
 • Automatisch gegenereerde en compleet gedocumenteerde rapporten voor de klant
 • Tijdsbesparing bij de meeste onderdelen van onderhoud/reparatie

Het produceren en leveren van deze verwarmingsdekens is maatwerk doordat elke applicatie anders is en het materiaal van de rotorbladen een rol speelt. Onze adviseurs berekenen de vermogensdichtheid die nodig is zodat er elke keer een perfecte Tg-waarde behaald wordt. Door het lichte materiaal en de flexibiliteit zijn de warmtedekens gemakkelijk in gebruik.

Warmtedekens ofwel verwamingsmantels voor rotorbladen van windturbines en windmolens.

Robuuste ventilatorkachel voor windturbines

In windturbines worden op verschillende plekken ventilatorkachels ingezet. Door de ruwe omstandigheden die kunnen ontstaan door het weer en de grote hoogte moeten deze ventilatorkachels aan diverse eisen voldoen.

Speciaal voor windturbines levert Heating Group International ventilatorkachels die bij temperaturen tot -40ºC optimaal functioneren en tevens geschikt zijn voor toepassing op grote hoogte. Deze ventilatorkachels leveren we in diverse uitvoeringen met verschillende voltages en wattages. Dit is geheel afhankelijk van de toepassing. De heaters hebben een CE of UL/CSA-goedkeuring.

Elektrische ventilatorkachel geschikt voor gebruik in windturbines en windmolens.

Vorstbeveiliging/ijsvrij maken van rotorbladen

Met de speciaal ontwikkelde eenheden voor vorstbescherming en het ijsvrij maken, wordt ijsafzetting op rotorbladen voorkomen in koude klimaten. Hierdoor wordt down time voorkomen. Ongeacht of de windturbine aan- of uitstaat, deze eenheid kan desgewenst continue in gebruik zijn.

Vorstbeveiliging en ijsvrij maken van rotorbladen met een speciaal ontwikkeld plug en play systeem.

Dompelelementen voor windturbines

Zowel in de versnellingsbak als in de hydraulische eenheid worden dompelelementen toegepast voor de verwarming en het onderhoud van olie en smeersystemen. Heating Group levert dompelelementen die voldoen aan alle eisen en specificaties voor het gebruik in windturbines. Hierbij zijn verschillende voltages, wattages en lengtes mogelijk en is er de keuze tussen flens of draad. Een groot voordeel van deze dompelelementen is dat ze zeer snel te plaatsen zijn en dat de olie niet afgetapt hoef te worden.

Dompelelementen voor windturbines voor het verwarmen en onderhouden van olie- en smeersystemen.

Doorstroomverwarmers voor windturbines

De ingebouwde pomp van deze doorstroomverwarmers circuleert de smeerolie door de versnellingsbak. De doorstroomverwarmer is voorzien van een pomp, temperatuurbegrenzer, en Pt100-sensor. Daarnaast kunnen we ook glycol heaters leveren voor het voorverwarmen van koelwater in de koel-/verwarmingssysteem in omvormers in windturbines voor het opstarten.

Doorstroomheaters voor windturbines of windmolens.

Verwarming voor besturingssystemen in windturbines

Door de temperatuurverschillen vormt zich condens, zelfs in afgedichte behuizingen. In combinatie met stof en aggressieve gassen veroorzaakt condens corrosie, wat resulteert in zwerfstroom en vonkontlading. Daarnaast kunnen te hoge of te lage temperaturen uitval veroorzaken bij onderdelen. Dit levert een hoog veiligheidsrisico en zorgt voor torenhoge kosten door down time. Heating Group levert kastverwarming die condensvorming voorkomt. Zo is het besturingspaneel optimaal beschermt.

Kastverwarming voor het condensvirj houden van de besturingspanelen van windturbines en windmolens.

Siliconen verwarmingsmatten voor windturbines

De lichte, dunne siliconen verwarmingsmatten hebben een lage thermische massa en een snelle opwarmtijd. Siliconen matten hebben nog meer voordelen:

 • Ze worden op maat gemaakt
 • Gemakkelijk te installeren
 • Geen onderhoud
 • Flexibel

Siliconen verwarmingsmatten worden onder meer ingezet voor de verwarming van accubakken, pijpleidingen en verlichtingssystemen.

Siliconen verwarmingsmatten , op maat gemaakt en geschikt voor gebruik in windturbines, bijvoorbeeld voor de verwarming van de accubak.

Advies over de verwarming van windturbines

Onze adviseurs voorzien je graag van uitgebreid advies over de verschillende toepassingen van elektrische verwarming in en op windturbines en rotorbladen. Heating Group heeft jarenlange ervaring in de productie en wereldwijde levering van elektrische verwarming en veel van onze verwarmingssystemen worden door onszelf geproduceerd in de productiehal in Wijchen.

Neem gerust contact met ons op bij vragen of om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen, we helpen je graag.

Ton Ippel, directeur en founder van Heating Group International. Heating Group is adviseur met betrekking tot elektrische verwarming voor windturbines en windmolens.