Kwaliteit en certificering Werken bij Heating Group Contact

Heat tracing | Wat is het en hoe werkt het?

Heat tracing, ook bekend als warmtetracing of vorstbeveiliging, is een technologie die wordt gebruikt om leidingen en oppervlakken warm te houden en te beschermen tegen bevriezing, condensatie of ongewenste afkoeling. Een van de belangrijkste elementen van heat tracing zijn de zelflimiterende verwarmingskabels. In deze tekst zullen we de werking van warmtetracing en de voordelen van zelflimiterende verwarmingskabels bespreken.

Het verschil met traditionele warmtekabels

Heat tracing-systemen maken gebruik van elektrische verwarmingskabels die zelflimiterend zijn en bijvoorbeeld bij +3 graden activeren op het gedeelte waar nodig is en bij +5 graden weer deactiveren. Deze kabels zijn ontworpen om warmte te genereren en zo de temperatuur van de leidingen op een optimaal niveau te houden. Traditionele verwarmingskabels hebben echter een nadeel: ze blijven constant warmte produceren, zelfs wanneer dit niet nodig is. Dit kan leiden tot energieverspilling en hogere energiekosten.

De voordelen

Dit is waar zelfregelend verwarmingslint hun voordelen tonen. Zelflimiterende kabels bevatten een speciale polymeerlaag met geleidende deeltjes. Wanneer de temperatuur stijgt, neemt de weerstand van de kabel toe, waardoor de hoeveelheid elektrische stroom die door de kabel stroomt, afneemt. Dit betekent dat de kabel minder warmte produceert naarmate de omgevingstemperatuur stijgt. Het omgekeerde gebeurt wanneer de temperatuur daalt: de weerstand neemt af, waardoor de kabel meer warmte genereert om de temperatuur op peil te houden.

Dit zelfregulerende mechanisme maakt zelfregelend verwarmingslint zeer efficiënt. Ze passen zich automatisch aan de omgevingstemperatuur aan, waardoor ze alleen energie verbruiken wanneer dat nodig is. Dit resulteert in aanzienlijke energiebesparingen en lagere operationele kosten. Bovendien zorgt het ervoor dat de leidingen en oppervlakken altijd op de juiste temperatuur blijven, ongeacht schommelingen in de omgevingscondities.

Een ander voordeel van zelflimiterende verwarmingskabels is hun veiligheid. Omdat ze geen constant vermogen leveren, kunnen ze veilig worden geïnstalleerd zonder angst voor oververhitting of beschadiging van de leidingen. Dit vermindert het risico op brand of andere gevaren. Bovendien zijn zelflimiterende kabels bestand tegen vocht en corrosie, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in zware omgevingen zoals chemische fabrieken, offshore-installaties en voedingsverwerkingsfaciliteiten.

Veelzijdigheid en onderhoud

De veelzijdigheid van zelfregelende verwarmingskabels is ook een groot voordeel. Ze kunnen worden toegepast op verschillende soorten leidingen, waaronder metalen, kunststof en beton. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende vermogensniveaus en lengtes, waardoor ze geschikt zijn voor diverse toepassingen. Of het nu gaat om vorstbeveiliging van waterleidingen, het voorkomen van condensatie op pijpleidingen of het handhaven van de juiste temperatuur in opslagtanks, zelflimiterende kabels bieden een effectieve en flexibele oplossing.

Daarnaast vereisen zelflimiterende verwarmingskabels weinig onderhoud. Ze zijn robuust en duurzaam, en ze hebben geen bewegende delen die kunnen slijten of storingen kunnen veroorzaken. Dit bespaart zowel tijd als geld op lange termijn.

Kortom, heat tracing met zelflimiterend verwarmingslint biedt tal van voordelen. Ze zijn energie-efficiënt, veilig, veelzijdig en vereisen weinig onderhoud. Door gebruik te maken van zelflimiterende kabels kunnen bedrijven en huiseigenaren de juiste temperatuur handhaven, energiekosten verlagen en de levensduur van hun leidingen verlengen. Of het nu gaat om vorstbeveiliging, condensatiepreventie of het handhaven van de juiste temperatuur, warmtetracing  met zelflimiterende kabels is een betrouwbare en kosteneffectieve oplossing. Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen met een van onze professionals.