Kwaliteit en certificering Werken bij Heating Group Contact

ATEX doorstroomheaters

ATEX doorstroomheaters zijn uitermate geschikt voor het opwarmen van vloeistoffen zoals water, brandstoffen, olie, maar ook voor het verwarmen van gassen, zoals lucht, stoom, stikstof, methaan, waterstof, etc. Doorstromers zijn speciaal voor industriële toepassing ontworpen, en bestaan altijd uit één of meer verwarmingselementen.

Technisch advies?

Waar staat ATEX voor?

De term ATEX is afgeleid van de Franse benaming ATmosphères EXplosibles die gebruikt wordt in de Europese richtlijnen van explosieveiligheid. Sinds 1 juli 2003 moeten organisaties binnen de Europese Unie, daar waar explosiegevaar bestaat voldoen aan de ATEX 153-richtlijn. Speciaal voor apparatuur in explosiegevaarlijke ruimtes en gebieden is er de ATEX-114-richtlijn. Lees hieronder alles over ATEX doorstroomheaters.

ATEX doorstroomheaters

ATEX doorstroomheaters worden ingezet in niet-veilige gebieden (hazardous areas). Explosieve atmosferen kunnen ontstaan door brandbare gassen, damp, nevel of stof. Als hiervan genoeg aanwezig is kan dit, vermengd met de omgevingslucht (zuurstof) en een ontstekingsbron tot een explosie leiden. Explosies kunnen dodelijk letsel, zwaargewonden en/of grote materiële schade veroorzaken. Door één van deze drie genoemde factoren te elimineren kunnen explosies voorkomen worden.

Explosiebeveiliging kan op drie manieren plaats vinden:

  1. Primair– Voorkomen dat er een explosieve atmosfeer kan ontstaan door het wegnemen of weghouden van alle brandbare stoffen en/of zuurstof
  2. Secundair– Elimineren ontstekingsbronnen (speciale behuizingen, intrinsiek veilig maken)
  3. Tertiair– In uiterste geval, explosies gecontroleerd toelaten en beperken van de gevolgen door explosiebestendige constructies (bv. breekplaten, vlamdovers)

In veel bedrijven kan de aanwezigheid van brandbare stoffen niet voorkomen worden en omdat in bedrijfsomgevingen vaak mensen werken is het veelal niet praktisch om zuurstof weg te halen. De meest praktische manier om explosies te voorkomen is om de ontstekingsbron te elimineren.

Dat doet Heating Group dan ook bij haar doorstromers. De vonken die bij de elektrische aansluitingen van de verwarmingselementen ontstaan worden gedoofd in het speciale aansluithuis

Opbouw (ATEX) doorstroomheaters

ATEX doorstromers bestaan uit een behuizing met daarin een insteekbatterij gemonteerd. Het huis is veelal een buis met daarop een in- en een uitlaat gelast voorzien van flenzen.
Heating Group produceert doorstroomheaters volledig op maat voor de klant. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor, dat de behuizing voorzien wordt van een pijpstuk waar bijvoorbeeld een temperatuurmeter of overdrukventiel in gemonteerd kan worden. Doorstromers kunnen in verschillende lengtes en diameters worden geproduceerd.

Specificaties

De ATEX-doorstroomheaters worden gemaakt op klantspecificatie en aan de hand van gespecificeerde druk en temperatuur volgens de productierichtlijnen van de EN, CODAP, ASME, TEMA, STOOMWEZEN. De doorstroomheaters kunnen een zeer hoog vermogen halen (≥ 5.000 kW).

De heaters worden gekeurd door de LCIE en worden gemaakt conform procedure EN60097-0

  • Vermogen max. 5MW
  • Spanning tot 3x690V
  • Flensaanduiding tot 20″ (DN500)
  • Insteeklengte 350-3000mm
  • Druk tot PN100 (standaard PN16)
  • Maximale druk 200bar

Afhankelijk van de toepassing kunnen de volgende materialen worden gebruikt: staal, diverse soorten roestvaststaal (inox) , incoloy, inconel en alle andere op de markt aanwezige staalsoorten.
Indien gewenst of noodzakelijk wordt een doorstromer geïsoleerd.

.

Adviseur ATEX doorstroomheaters

Wil je graag meer informatie?


Technisch advies Vraag om informatie