Werken bij Heating Group Contacteer ons

Verwarmingsbanden

Verwarmingsbanden zijn cirkelvormige verwarmingselementen. Deze zijn opgebouwd uit weerstandsdraad dat elektrisch geïsoleerd wordt door een mica of keramische isolatie. Meestal zijn ze gevat in een metalen mantel. Deze mantels kunnen bestaan uit verzinkt of gealuminiseerd plaatstaal, messing of roestvast staal.

Technisch advies?

Toepassingen van verwarmingsbanden

Verwarmingsbanden, ook wel gordelelementen of verwarmingskragen genoemd, hebben zeer veel industriële toepassingen, maar worden vooral veel toegepast in de machinebouw voor het opwarmen van korte stukken leidingwerk en in de kunststof- en rubberverwerkende industrie. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld extrusie- en spuitmachines. Ook als vatverwarming zijn verwarmingsbanden toepasbaar.

Soorten verwarmingsbanden

Verwarmingsbanden zijn onder te verdelen op basis van het isolatiemateriaal, namelijk mica of keramiek. De keuze hiervan is afhankelijk van het benodigde vermogen en werktemperatuur. Een element kan uit meerdere segmenten bestaan die met elkaar verbonden zijn door klemmingen of scharnieren.

Technische omschrijving

Verwarmingsbanden zijn cirkelvormige verwarmingselementen die zijn opgebouwd uit hoogwaardig weerstandsdraad dat elektrisch geïsoleerd wordt door een mica of keramische isolatie. Deze zijn meestal gevat in een metalen mantel. De mantels kunnen bestaan uit verzinkt of gealuminiseerd plaatstaal, messing of roestvast staal.
Verwarmingsbanden met een diameter boven de 500mm dienen altijd uit twee of meerdere segmenten te bestaan. Voor de elektrische aansluiting bestaan een groot aantal opties. Om bijvoorbeeld thermokoppels te plaatsen dan wel uitstekende delen te omvatten kunnen de elementen voorzien worden van gaten of uitsparingen.

De verwarmingsbanden voor neuzen zijn net als de mica elementen opgebouwd uit een weerstandsdraad die elektrisch geïsoleerd wordt door mica isolatie. De mantel bestaat echter niet uit twee losse platen maar uit een plat gewalste messing. Door dit walsen wordt een zeer glad oppervlak en een goede verdichting van het element gecreëerd waardoor zeer goede warmtegeleiding onstaat.

Technische specificaties

Mica geïsoleerd

Maximale temperatuur ca. 340 graden Celsius
Maximale watt belasting 4,5W / cm2
Diameter 50 – 380 mm
Hoogte 50 – 420 mm
Spanning variabel

Keramisch geïsoleerd

Maximale temperatuur ca. 900 graden Celsius
Maximale watt belasting 9W / cm2
Diameter 60 – 630 mm
Hoogte 30 – 450 mm
Spanning variabel

Neuselement

Maximale temperatuur ca. 450 graden Celsius
Maximale watt belasting 6,5W / cm2
Diameter 25 – 100 mm
Hoogte 20 – 80 mm
Spanning variabel
Isolatie mica
Aansluitrichtingen axial / radial / tangential